Založ si blog

Stavba storočia – Hanba storočia

Prešiel ďalší rok a na severe nič nové. Na stránke už bývalého zhotoviteľa, svieti slogan „Meníme plány na skutočnosť“ a na stránke Národnej diaľničnej spoločnosti pozitívna informácia „Zmluvné ukončenie výstavby: 12/2019“.

Áno, ide o diaľničný úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Informácie NDS ďalej uvádzajú : „Vybudovaním 13 kilometrovej diaľnice, ktorej súčasťou je aktuálne najdlhší tunel Višňové, sa motoristi vyhnú komplikovanému úseku pod hradom Strečno a ušetria až 15 minút jazdy“.

Tak hor sa previezť a šťastnú cestu !

Samozrejme, že som ako mnohí z Vás informovaný, že možno do konca roku 2023. Tomuto termínu, už po niekoľkýkrát politikmi veľkohubo dokončenej severnej diaľnici Bratislava – Košice, asi nemôže veriť nik. Nezabúdajme pritom, že prieskumnú štôlňu tunela začali oficiálne raziť v máji 1998, pred 22 rokmi.

Ak túto stavbu spojíme s nepripravenosťou jednotlivých úsekov diaľnice Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto, Oščadnica – Čadca Bukov, Kysucké Nové Mesto – Oščadnica, je legitímna otázka : „Kde udělali soudruzi z NDS chybu ?

Avšak, podľa mňa NDS nie je ten vinník. V prvom rade stopa vedie k nekompetentným, lajdáckym politikom. Presnejšie, chýbajú zásadné definované strategické ciele, ktoré by nebolo možné lusknutím prstov meniť. Politické zmeny, výmeny manažmentu, zmeny priorít pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest, to je hlavný dôvod vzniku tohto diaľničného „brajgelu“.

Pracujem v oblasti verejného obstarávania 24 rokov. Nikdy a to s plnou vážnosťou tvrdím, som neukončil proces verejného obstarávania – nadlimitnú zákazku, kde by sme ako komisia označila víťazom toho, kto ponúkol 46 % z predpokladanej ceny zákazky. Nerozumiem, nechápem, alebo radšej chápať nechcem.

O to tragikomicky znie informácia NDS z júla 2019, kde na dostavbu odhadujú sumu vo výške asi 540 mil. Takže, už spolu s uhradenou cenou sme nad pôvodne odhadovanou predpokladanou cenou zákazky. Teda nad projekčnou cenou z roku 2014.

Podstatnou vecou v tomto bolestnom príbehu je zodpovednosť politikov. Máme a verím že aj budeme mať, v regióne politikov z vládnych strán. V súčasnom volebnom systéme jedného okrsku, kde politik z Bratislavy sa zodpovedá voličovi zo Stropkova, rovnako ako politik z Martina a všetci zodpovedajú všetkým a de jure nikomu, nemajú voliči na koho preniesť zodpovednosť.

V jednom budete asi súhlasiť. Budeme spoločne dúfať, že do dokončenia hanby storočia, snáď už nikto nezahynie.

Na záver len jedna úvaha : Nebolo by od veci, tento príbeh ponúknuť do Hollywoodu ? Má fakt prvky tragédie, hororu, komédie aj drámy. Možno by sme z autorských práv aj čosi uhradili a zároveň svet pobavili.

Veď dnes máme zo Žiliny, dve hodiny jazdy do Bratislavy, Martina či Čadce.

 

Zdroj :

https://sk.wikipedia.org/

https://www.ndsas.sk/

https://spravy.pravda.sk/

http://duhaas.sk/

 

 

 

 

Je to morálne ?

09.03.2020

Po dnešnej návšteve supermarketu je jasné, že veľká časť obyvateľstva sa zásobuje trvanlivými potravinami. Sledovanie médií, dáva odpoveď bežnému človeku, že situácia sa môže rapídne zhoršiť. Známe slová liberálnych ekonómov, že trh vyrieši všetko sú v krízových situáciách scestné. Pri tom pohľade na prázdne regále sa opätovne naskytá otázka, je či [...]

Svedomie verzus voľba menšieho zla.

27.01.2020

Ako väčšina občanov, aj ja sa pravidelne zúčastňujem volieb. Stále mám za to, že je to nie len právo občana, ale aj jeho povinnosť. Teda ak nechceme sedieť v kaviarni a nadávať, ako je zle a ja nič nemôžem zmeniť. Aj teraz, keď sa blížia dôležité parlamentne voľby, mediálny stranícky stratégovia často používajú akúsi zaklínaciu formulku, ktorá na mnohých [...]

ZMENA – nový fetiš našej politickej scény

11.01.2020

prechádzam krajinou, kilometre rýchlo naskakujú, míňam množstvo politických billboardov. A každý druhý kričí, na voliča slovo ZMENA. Zmena na x spôsobov, zodpovedná zmena, čas na zmenu, zmena k lepšiemu. Všetci chcú niečo zmeniť, zmeniť politiku, zmeniť zdravotníctvo, zmeniť súdnictvo, zmeniť samých seba. Toľko zmien na jedno obdobie, až sa z toho hlava točí. [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

romanosika

„Nečakajte na zázraky. Celý váš život je zázrak.“ Albert Einstein

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 16336x
Priemerná čítanosť článkov: 2723x

Autor blogu