Založ si blog

Prianie našej republike

Čo darovať 27 ročnej kráske k jej narodeninám ? Že je krásna a mladá o tom nieto pochybností. Jej chyby a choroby sú priamo úmerné, zdravotnému stavu jej obyvateľstva. Áno, je to naša Slovenská republika.

Snáď ako dôsledok nedostatku tovaru, služieb v minulom režime či možno priamy odkaz na charakteristickú črtu nášho národa, sa v našej spoločnosti zdomácnilo slovné spojenie : vybavil som, vybav mi, či je potrebné vybaviť.

Už malé deti započujú tieto slovné spojenia a idú s nimi do dospelosti, kde sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou nášho bytia. Žiaľ. Vybavil som lekára, vybavil som školu, vybavil som zamestnanie už ani neregistrujeme, ako morálny problém. V poslednom období sa objavujú odkazy na strašidelnejšie vybavovania ako napr. vybavil som prokurátora, sudcu či politika alebo vybavil som eurofondy či ekonomické zákazky. Týmito slovami spoločnosť kričí, kričí že ju napadla hrozná choroba. Prečo píšem v tomto zamyslení o dare prvom – morálnej náprave ?

Lebo či už došlo k vybavení hociktorého z príkladov, bolo to na úkor iného človeka. Na úkor žijúcej bytosti, nášho spoluobčana ktorý mohol byť šikovnejší, no nemal toho kto to vybavil a tak ostal pred bránami vysokej školy, nemocnice či dostal za ten istý priestupok, neporovnateľne horší trest.

Áno – vybavovanie je slovenská špecializácia, slovenský fenomén. Nie je to generačný problém, toto nekontrolovateľné bujnenie sa rozprestiera, naprieč celým spektrom našej spoločnosti.  Hovorí sa že ryba smrdí od hlavy, to áno, ale nesmieme zabúdať že celá spoločnosť tú rybu kŕmila a to mimoriadne štedro, až sa s nej stala oplzlo vyzerajúca veľryba.  Nemožno sa potom čudovať, že za tých 27 rokov si v rybej hlave urobili politici chránené a zároveň nechutné kráľovstvo morálneho úpadku a korupcie. Ukrytí pred voličmi, pred zrakmi spravodlivosti, vykukli raz za štyri roky, predviesť divadlo pred voľbami. Spoločnosť sa neliečila a rany sa nezahojili ako dôsledok, autoimunitnej choroby.

Tak ako je aj pri liečení pacienta, je nutné pre prekonanie choroby podávanie liekov a po skončení liečby je najlepší stav, keď sa o zdravie postará autoimunitný systém človeka a ten musíme naštartovať aj v našej spoločnosti.

Preto prajem Slovenskej republike k narodeninám, zdravie v podobe naštartovania autoimunitného systému spoločnosti.

Je to morálne ?

09.03.2020

Po dnešnej návšteve supermarketu je jasné, že veľká časť obyvateľstva sa zásobuje trvanlivými potravinami. Sledovanie médií, dáva odpoveď bežnému človeku, že situácia sa môže rapídne zhoršiť. Známe slová liberálnych ekonómov, že trh vyrieši všetko sú v krízových situáciách scestné. Pri tom pohľade na prázdne regále sa opätovne naskytá otázka, je či [...]

Svedomie verzus voľba menšieho zla.

27.01.2020

Ako väčšina občanov, aj ja sa pravidelne zúčastňujem volieb. Stále mám za to, že je to nie len právo občana, ale aj jeho povinnosť. Teda ak nechceme sedieť v kaviarni a nadávať, ako je zle a ja nič nemôžem zmeniť. Aj teraz, keď sa blížia dôležité parlamentne voľby, mediálny stranícky stratégovia často používajú akúsi zaklínaciu formulku, ktorá na mnohých [...]

ZMENA – nový fetiš našej politickej scény

11.01.2020

prechádzam krajinou, kilometre rýchlo naskakujú, míňam množstvo politických billboardov. A každý druhý kričí, na voliča slovo ZMENA. Zmena na x spôsobov, zodpovedná zmena, čas na zmenu, zmena k lepšiemu. Všetci chcú niečo zmeniť, zmeniť politiku, zmeniť zdravotníctvo, zmeniť súdnictvo, zmeniť samých seba. Toľko zmien na jedno obdobie, až sa z toho hlava točí. [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Sondáž predikuje účasť v eurovoľbách na úrovni 40 %, ochotných prísť je 62 % Slovákov

10.05.2024 12:05

Naopak, určite by sa eurovolieb nezúčastnilo deväť percent opýtaných a skôr nie ďalších 15 %.

Taiwan, David Nan-yang Lee

Taiwanský predstaviteľ: Z nášho zastúpenia vo WHO by získala aj Čína

10.05.2024 12:02

Taiwan by sa rád zapojil ako pozorovateľ do práce Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA), ktoré sa stretne v dňoch 27. mája až 1. júna.

Húsíovia / Jemen /

Jemenskí povstalci chceli uniesť loď. Obrancovia po nich spustili streľbu a plavidlo ubránili

10.05.2024 11:45

Napadnutá loď a jej posádka sú vraj v bezpečí a smerujú do svojho ďalšieho prístavu podľa plánu, dodala UKMTO.

Polícia / Hasiči / Dopravná nehoda /

V Turčianskom Ďure sa stala vážna dopravná nehoda, cesta je neprejazdná

10.05.2024 11:30

Po zrážke viacerých motorových vozidiel je cesta neprejazdná.

romanosika

„Nečakajte na zázraky. Celý váš život je zázrak.“ Albert Einstein

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 16355x
Priemerná čítanosť článkov: 2726x

Autor blogu